Vai ogas izžūst un kļūst ar bronzas piekrāsu? Zemenēm uzbruka karantīnas kaitēklis. Tas iznīcina līdz 90% ražas

Tagad ir pienācis brīdinājuma laiks. Kad zied zemenes un kad mēs zemes gabalā ievedam jaunus stādus. Un līdz ar to arī kaitēkļus. Praktiski bez ārējiem ienaidniekiem, izņemot dārznieku, tas, nesastopoties ar šķēršļiem, mierīgi apmetas uz dzīvi. Un dārzniekam par to nerodas aizdomas.

Fakts ir tāds, ka visvieglāk to atklāt (un veikt pasākumus), kad zemenes zied (es jums pastāstīšu, kā). Šajā laikā tā vislabāk redzama uz baltajiem ziedlapiņām.

Taču visbiežāk pamanām tikai viņa darba augļus – ogas, kas bez redzama iemesla kļuvušas bronzas krāsā. Gatavās ogas kļūst saldas. Mēs grēkojam par visu, izņemot patiesību. Pie vainas gan karstais, sausais laiks. Un tā ir tripšu vaina!

Viņi negaidīja? Pati par to uzzināju nejauši. Un es satraucos. Fakts ir tāds, ka pēdējā vietā es pirmo reizi saskāros ar atsevišķām “rozīņu” ogām, tad to bija arvien vairāk. Un tad mēs pārdevām šo māju. Ogu dīvainā uzvedība toreiz man palika noslēpums.

Jaunajā vietā es sāku jaunu plantāciju no nulles. Un, protams, mani ļoti uztrauc ogu dārza veselība. Es nevēlos atkārtot notikušo! Turklāt tripši iznīcina līdz pat 90% ražas.

Jūs varat jautāt, kā ar zemenēm tirgū? Gaišs, skaists. Viens pret vienu. Parunāsim arī par šo. Un arī par to, kā atpazīt tripšus, kā ar to cīnīties, kā novērst tā parādīšanos.

Raksts ir par lielaugļu dārza zemenēm.

Kā tripši izskatās uz zemenēm?

Mūsu ogas visbiežāk bojā divu veidu tripši: rožu un dzeltenie Kalifornijas tripši. Tie ir ļoti mazi, pieauguša kukaiņa garums ir 1 mm. Tie izskatās kā melnas vai sarkanas svītras.

Taču visbiežāk mēs pamanām viņu darbības rezultātu: ogas, kas it kā izkaltušas, pārklātas ar bronzas garoziņu. Garoza uz ogām var saplaisāt, atklājot rozā mīkstumu. Ogas ir sausas un ļoti, ļoti, burtiski saldas. Tos sauc arī par rozīnēm.

Kā atpazīt tripšus uz zemenēm?

Tripši ir ļoti mazi un veikli. Bet, ja pieklauvē (pieklājīgi!) pie zieda, tad sāksies tracis starp tajā mītošajiem tripšiem. Nez no kurienes uz ziedlapiņām un ziedu centros parādās sīkas, ļoti kustīgas līnijas. Viņi skraida apkārt kā pasažieri dzelzceļa stacijā, zaudējot piesardzību. Šeit jūs tos redzēsiet.

Diemžēl tripšus (pareizāk sakot, tā klātbūtnes pēdas) atklājam tikai tad, kad ogas sāk pildīties.

Kas patīk un kas nepatīk tripšiem?

Tripši mīl sausu un karstu laiku un ļoti nemīl mitrumu un vēsumu. Viņam arī patīk vairoties.

Lasi vēl: Kāpēc mēs ķiplokus neapgriežam pēc novākšanas – un kad apgriežam saknes: 3 apgriešanas viltības. Un kāpēc ķiplokiem “cirpšana” nepatīk

Sezonā tiek izšķiltas līdz 15 kaitēkļu paaudzēm!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment